Stosowanie Esencji ProBiotycznej w praktyce profesjonalnej dietetyczki


Stosowanie Esencji ProBiotycznej w praktyce profesjonalnej dietetyczki

Jestem dietetykiem i edukatorem żywieniowym. Prywatnie mamą 4 córeczek.  Mam doskonałe doświadczenia z mikroorganizmami. Od 15 lat stosuję mikroorganizmy w swoim ogrodzie. Używam od początku istnienia na rynku Esencji Probiotycznej ponieważ mam świadomość jak ważny jest prawidłowy mikrobiom w naszych jelitach. Nigdy wcześniej nie spotkałam tak spektakularnie działającego probiotyku.

A oto moje pierwsze i obecne doświadczenia z Esencją ProBiotyczną:

Bóle brzuszka u niemowląt

Najmłodsza córka Marysia - od urodzenia wrażliwa jelitowo, nieprzespane noce z powody bólów brzuszka pomimo odpowiedniego schematu żywienia. W wieku 1,5 roku otrzymała po raz pierwszy soczewicę czerwoną - najlżejszy ze strączkowych. Efekt - cała noc nieprzespana z powodu nasilonego bólu małego brzuszka.  Kilka dni później, pod opieką nieświadomej niani, zjadła kilkanaście ogromnych ziaren fasoli Jaś, z zupy przeznaczonej dla starszych dziewczynek. Przewidywane nocne boleści nie nastąpiły po trzykrotnym podaniu ESENCJI PROBIOTYCZNEJ. Mało tego - to była pierwsza, w całości przespana noc w jej życiu.

Zakażenie Escherischia Coli

U 16 letniej dziewczyny, po powrocie z Niemiec nastąpiły epizody potwornego bólu brzucha. Dziewczyna kilkakrotnie była przyjmowana na oddział SOR. Ponieważ USG nie wykazało żadnych zmian, po podaniu leków przeciwbólowych i rozkurczowych, dziewczynkę odsyłano do domu. Jednak problem się powtarzał. Ostatecznie wykonano posiewy. Okazało się,  iż pacjentka zaraziła się patogennym szczepem bakterii Escherischia Coli (EPEC), który w Niemczech zebrał nawet śmiertelne żniwo. Po zrobieniu antybiogramu, podano antybiotyk. Bóle zmieniły się z ostrych na przewlekł, a posiewy nadal wykazywały obecność  bakterii. Dziewczynka cierpiała, wciąż występowały bóle brzucha i krew w kale. Z powodu uciążliwych dolegliwości przestała uczęszczać do szkoły. Zaleconym leczeniem było podawanie probiotyków. Żadne jednak z zażywanych nie zmieniały jej stanu. 3 tygodnie po rozpoczęciu intensywnej suplementacji ESENCJĄ PROBIOTYCZNĄ dziewczyna wróciła do szkoły. Bóle i krew w kale poszły w niepamięć.

Nosicielstwo Salmonelli

Zawodowo mam kontakt z przedszkolami, ponieważ prowadzę szkolenia personelu i rodziców w zakresie zdrowego żywienia oraz warsztaty edukacyjno – żywieniowe dla dzieci. Spotkałam więc kilka przypadków dzieci, które nie mogły uczęszczać do przedszkola ponieważ w wyniku zakażenia i przechowywania salmonellozy były jej nosicielami. Co 3 tygodnie były im robione badania, które wychodziły pozytywnie, co uniemożliwiało powrót dzieci do przedszkola. Po rozpoczęciu intensywnej suplementacji ESENCJĄ PROBIOTYCZNĄ najbliższe badanie dało wynik ujemny. Dzieci, ku radości rodziców powróciły do przedszkola.

Wzmocnienie odporności

Zwracało się do mnie wiele matek, wciąż chorujących na różne infekcje, dzieci. U większości z dzieci, po kilku tygodniach suplementacji ESENCJĄ PROBIOTYCZNĄ, częstotliwość i intensywność infekcji zdecydowanie zmalała, a niektóre z dzieci przestały chorować w ogóle. Za wyjątkiem drobnych katarów, które ku zdziwieniu i radości rodziców nie rozwinęły się w poważniejsze dolegliwości. Fizjologiczna flora bakteryjna jest najsilniejszym czynnikiem wspierającym odporność.

Bóle jelit, wzdęcia, złe trawienie

U wielu pacjentów z chorobami jelit, z dolegliwościami bólowymi, u których występowały wzdęcia, biegunki, zatwardzenia, przelewania, burczenia - następowała szybka poprawa.

Konieczność po antybiotykoterapii

Antybiotyki z zasady zabijają bakterie. I to nie tylko patogenne, ale również cenne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu - bakterie tworzące naszą fizjologiczną florę bakteryjną. Lekarze zalecają, aby podczas i po terapii antybiotykiem, podawać probiotyki. Niektóre badania pokazują, iż pełna regeneracja  mikrobiomu może trwać nawet całe lata. Problem polega na tym, iż fizjologiczna flora bakteryjna kolonizuje się bardzo powoli w przeciwieństwie, do flory patogennej, która rozwija się bardzo szybko. Na pustkę nie ma miejsca w naszym organizmie.  Patogeny konkurują o miejsce i pożywienie, utrudniając zagnieżdżanie się naszym sprzymierzeńcom. Dlatego w celu uniknięcia przyszłych problemów zdrowotnych, należy jak najszybciej ponownie zaszczepić właściwe bakterie w naszych jelitach.  

Jako dietetyk, nie mogę nie wspomnieć, iż dopóty dopóki nie będziemy karmić naszych pożytecznych bakterii, nie będziemy mieć prawidłowo skolonizowanych jelit.

Jaka dieta?

Pokarmy, który spożywamy ogólnie można podzielić na 3 grupy:

  1. Trawione przez nasz układ trawienny
  2. Nie trawione przez nasz układ trawienny, ale  trawiony przez nasze bakterie np. obydwie frakcje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny
  3. Nie trawione przez nasz układ trawienny, ani przez nasze bakterie – np. celuloza

Aby nasze bakterie nie głodowały należy w każdym posiłku dostarczyć „jedzonka” dla nich.

Jakie produkty powinny się znaleźć w każdym posiłku?

Przynajmniej jeden z poniższych:

  • Warzywa
  • Owoce
  • Pełne ziarna zbóż
  • Nasiona strączkowe.

Dlaczego Esencja Probiotyczna działa tak spektakularnie? 

Myślę, że powodów jest kilka:

  1. Jest żywa. Żywe bakterie, obecne w roztworze, są gotowe do akcji, zasiedlania miejsca i zdobywania  pożywienia. Dzięki czemu mają szansę na dojście do głosu zanim zostaną zdominowane przez innych , niekoniecznie pożądanych mieszkańców jelit.
  2. Fermentowana jest na sokach czerwonych  owoców, które są silnymi ontyoksydantami. Proces fermentacji powoduje wielokrotny wzrost korzystnych antyoksydantów. Przykładem może być sok winogronowy i wino, z niego wytworzone. Za przyczyną drożdży w czerwonym winie jest wielokrotnie więcej rozweratrolu (rozweratrol to substancja zwalczająca wolne rodniki, których nadmiar powoduje przedwczesne starzenie się. Może także prowadzić do licznych chorób) w winogronach, z których powstało.
  3. Do fermentacji używa się melasy trzcinowej, w niektórych krajach używanej do regeneracji jelit.
  4. W skład esencji wchodzą nie tylko bakterie, ale i niezbędne drożdże, które naturalnie powinny być obecne w naszym mikrobiomie.
  5. Większość witamin z grupy B wytwarzanych jest przez bakterie. I to jest dodatkowy bonus naturalnie zawarty w esencji.